menu
person

18:57
Стімпанк

Термін «стимпанк» з'явився в 1987 році як пародія на «кіберпанк» (і тому іноді вважається різновидом посткіберпанка). Часто сучасним технологіям підшукувалися «парові» аналоги: комп'ютер - машина Беббіджа, програміст - клакер, робот - завідний механізм-автомат. 

Видання роману Вільяма Гібсона і Брюса Стерлінга «РізнИцева машина» (зустрічається як "Машина відмінностей", "Диференціальний Обчислювач"; «The Difference Engine», 1992) привернула велику увагу до цього жанру, і саме після цього роману паропанк почав набувати все більшої популярності .

Цитата з вікіпедії: Стімпа́нк або паропа́нк (англ. steam + punk, «пара + протест, конфлікт») - підвид фантастики, дія якого відбувається в світі, де широко використовуються технології парових машин, що замінили електроніку. Класичні всесвіти стімпанка стилізуються авторами під Америку або Європу (перш за все Англію) другої половини ХІХ століття, епоху раннього капіталізму з характерним фабрично-міським пейзажем і різким соціальним розшаруванням. І неважливо, що дія може розгортатися в далекому майбутньому або на іншій планеті.

До «панковському» компоненту стімпанка відноситься особливий акцент на «низькій людській природі», що керується низькими пристрастями — хіттю, гнівом, пихою, жадібністю і заздрістю. Особлива увага авторів, що пишуть в жанрі стімпанк, приділяють побутовим і фізіологічним подробицям життя головних героїв. Загальний стиль стімпанку виглядає цинічним (грубо-відвертим) і песимістичним (антиутопічним). Антиутопія прикрашається стилістикою нуару, до неї додавається виразні і загальнозрозумілі мотиви бульварної фантастики (детективи, геніальні вчені, Дикий Захід, таємничі стародавні раси). Пізніше в стімпанк влилися позитивніші елементи — романтична чарівність науки, утопізм, естетика «старої доброї Англії».

Стімпанк виник як літературний жанр, але популярність знайшов багато в чому завдяки коміксам, рольовим іграм, телесеріалам та аніме.   Вікіпедія.Стімпанк

Стаття про по темі на російській мові: Стимпанк!

Ось підбірочка цікавих стімпанк - витворів.









Переглядів: 1143 | Додав: step
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]