menu
person

18:31
ЩЕЛЕПИ2010

Як повідомило агенство ОБДПСС,  ціни на опалення у цьому сезоні готуються до колосального стрибка. Оплата за однокімнатну квартиру може сягнути близько 300грн в місяць. Пов'язано це з тим, що ТЕС нібито зобов'язали підняти ціну на теплову енергію на 30%. Певна річ що комунальне господарство зробить свою накрутку і в  результаті за все платитимемо ми з вами, шановні кінцеві споживачі тої недотеплоенергії.  А недотеплоенергія тому що мало де те опалення працює так як має бути - у наших квартирах все одно холодно взимку. Мало того! При централізованому опаленні при транспортуванні тепла до кінцевого споживача втрати складають 50% (при занедбаному стані теплотрас число відповідно більше) і за це платимо теж ми - кінцеві споживачі. А де вихід? Здавалось би все просто!  Індивідуальне опалення! КKД такого опалення 100%. І нам добре, і державі в цілому економія енергоресурсів.  А не просто. Тут, бачте, вже майже два роки як уряд заборонив встановлювати індивідуальне опалення у багатоквартирних будинках. Пояснень такій забороні дають багато, і наче справедливих з одного боку, але ж є країни які давно впроваджують індивідуальне опалення, чому б не взяти готовий досвід а не гордо пикою крутити? 

Статейка по темі з  www.investing.org.ua

Вже в середині грудня Міністерство з питань ЖКГ може полегшити власникам квартир перехід на індивідуальне опалення, дозволивши робити це без згоди всіх мешканців будинку. Експерти вважають, що, з одного боку, спрощення процедури допоможе зігрітися українцям, котрі володіють засобами на встановлення власних газових котлів, а з іншого - підвищить тарифи для їхніх сусідів.


Мова йде про намір Міністерства ЖКГ скасувати свій наказ від 6 листопада 2007 р., яким передбачалася процедура відключення квартири від центрального опалення лише за згодою всіх мешканців будинку. Щоправда, за інформацією "ДС" влади деяких населених пунктів продовжували видавати дозволи всім бажаючим грітися самостійно, а там, де чиновники вирішили строго дотримуватися букви закону, громадяни, чиї заяви на встановлення котла не розглядалися, зверталися до суду. Горезвісний наказ МінЖКГ за позовами фізичних осіб навіть був скасований у червні цього року Окружним адмінсудом Києва, але залишився чинним, оскільки міністерство подало апеляцію.

Проект нового наказу в Асоціації вітчизняних виробників котельного обладнання "Укрспецтехніка" обіцяли передати на розгляд урядовим чиновникам на початку поточного тижня. За словами першого заступника міністра ЖКГ Олександра Мазурчака, чинний документ дискримінує громадян, які часто змушені мерзнути з вини несправностей в центральному теплопостачанні. "Коли виробники котлів нададуть нам проект нового наказу і ми переконаємося, що він дає повну гарантію безпеки для сусідніх мешканців при установці в окремій квартирі власного котла, то документ буде підписаний протягом тижня", - сказав "ДС" пан Мазурчак.

Виконавчий директор асоціації "Укртеплотехніка" Ігор Сліпець вважає, що міністерству не варто побоюватися за безпеку громадян. "Газове обігрівальні обладнання, встановлюється, в квартирах, підлягає обов'язковій сертифікації, а відповідні служби обов'язково будуть попередньо погоджувати проект встановлення котлів, бойлерів тощо", - зазначив пан Сліпець. За його словами, основний недолік торішнього наказу МінЖКГ полягає в тому, що отримати згоду всіх мешканців будинку на зміну форми опалення окремої квартири практично неможливо. "Буває, що хоча б одна квартира в будинку пустує, а з деякими мешканцями просто не виходить домовитися. З цієї причини людина, готова обігріватися за власні гроші, знявши з держави тягар турбот, змушений мерзнути", - співчуває Ігор Сліпець. За інформацією виробників котлів, обладнання вітчизняного виробництва в середньому обійдеться покупцеві в 2-3 тис. грн., Зарубіжний аналог - у 3,5-5 тис. грн. "А з розробкою та затвердженням проекту та підведенням газу перехід на індивідуальне опалення може вилитися приблизно в 3-7 тис. грн.", - Говорять фахівці, відзначаючи, що поточні витрати на опалення квартири для власників знижуються приблизно в два рази.

А от їхні сусіди можуть втратити не тільки в грошах, але і в якості послуг, що надаються централізованими котельнями. Екс-міністр ЖКГ Олександр Попов не впевнений, що наказ 2007 потрібно відміняти, оскільки він передбачає перехід на індивідуальне опалення, але системно, на підставі програм, розроблених місцевими органами влади. "Перехід на індивідуальне опалення актуальне в основному в малих населених пунктах і для будинків, надто віддалених від котелень. При переході на такий обігрів тільки частини квартир інші мешканці можуть втратити і в якості послуги, і в грошах, адже сумарна вартість обігріву такого будинку не зміниться , а плата для кожної квартири зросте. Діюча процедура передбачає, що місцева влада зобов'язана надати матеріальну допомогу мешканцям, у яких немає грошей для придбання відповідного обладнання ", - запевняє колишній керівник відомства.



Губернатор Сумської області Микола Лаврик заявив "ДС", що в регіоні проблем з переходом на індивідуальне опалення ніколи не було: "Перехід здійснюється окремими будинками і мікрорайонами". Він згоден з екс-міністром в тому, що попередньо обов'язково повинна бути розроблена економічно обгрунтована програма. "Звичайно такий документ готується за рік до проведення самих робіт, а згоду мешканців отримують на основі проведення в будинках громадських слухань", - розповів Микола Лаврик. Інша ситуація у Львові, де з листопада 2007 р., за словами начальника комунального відділу управління ЖКГ місцевої мерії Івана Буренко, дозвіл відключитися від системи центрального опалення отримали лише сім квартир в багатоповерховому будинку, а мешканці ще 56 поки не завершили всю бюрократичну процедуру. Чиновник каже, що у місцевих тепловиків через відсутність лімітів на газ виникають проблеми. "До того ж системи теплопостачання вже зношені на 70%, і бажають відключитися від центрального опалення, щоб поставити в квартирах власні котли, зібралося чимало. Зі скасуванням минулого наказу міністерства цей процес може активізуватися", - вважає він. Голова Асоціації міст та громад України Мирослав Пітцик впевнений, що обов'язково повинні бути обмеження для переходу на індивідуальне опалення. "У деяких старих будинках, наприклад, не працює система вентиляції, і встановлений в окремій квартирі котел може завдати шкоди сусідам", - говорить він, додаючи, що набагато вигідніше для всіх будувати сучасні котельні не вдома, одночасно змінюючи зношені тепломережі. Нещодавно в Луганську був завершений монтаж подібної котельні, яка обігріває близько 100 споживачів. "Її вартість - 37 млн грн., Витрати по опаленню - 24 млн грн. В рік, що дозволяє окупити вкладення за три роки. Проект фінансувався з держбюджету в рамках програми реформування ЖКГ", - зазначив пан Пітцик. Ігор Сліпець згоден з тим, що в більшості випадків переведення квартир на індивідуальне опалення - вимушений захід, і потужний економічний ефект в масштабі країни могла б дати, наприклад, модернізація централізованого опалення або встановлення котелень на дахах будинків. "Але для цього держава повинна виділити гроші, яких у бюджеті немає. На заміну обладнання великих котелень (в країні близько 65 тис. старих низькоефективних котлів), а також магістральних тепломереж, втрати тепла в яких складають близько 35%, і внутрішньобудинкових тепломереж, по МінЖКГ підрахунками, потрібно від 50 до 300 млрд грн. Перспективи таких вкладень в галузь, на жаль, не передбачається ", - підсумував він.
Переглядів: 801 | Додав: step
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]