menu
person

10:12
Писанка

Знову ми напередодні великого та світлого свята - Пасхи. Невід'ємним атрибутом святкування Великодня є писанка. Писанки це пофарбованi або орнаментованi курячi яйця. Виготовлення писанок пов'язувалося з дохристиянським народним звичаєм зустрiчi весни, пiзнiше - з Великоднем.

Малюєм писанку.

Для того щоб зробити писанку потрібно не багато:

·         Яйце

·         Писачок

·         Віск бджолиний

·         Свічка

·         Оцет

·         Анілінові барвники для тканин або харчові барвники

·         Фантазія

Писачки теж потрібні різні, залежно від того який орнамент відтворюватимемо.  Наприклад для тонких завиточків можна зробити писачок з булавочки встромивши її в олівець. "Справжній" писачок теж не важко виготовити самому.
 
Також якщо серйозно підходити до справи, то не завадить знати значення символів, які малювали на писанках наші предки.

І так приступаємо.  Знежирюємо поверхню яйця, опустивши його в оцет. Витираємо серветками і беремся за писачок. Орнамент ми вже собі вибрали або будем імпровізувати на ходу.

Нагріваємо писачок над полумям свічки і одразуж зачерпуємо бджолиного воску, який плавиться від розігрітого писачка. Поки віск у рідкому стані виводимо писачком потрібні нам лінії, завитки, крапочки  і  т.д. Знову розігріваємо і далі малюємо.
Слід сказати що малюємо не одразу всі елементи нашого орнаменту, а тільки ті  які матимуть найсвітліше забарвлення.  Ще раз майбутню писанку в оцет і тоді у найсвітліший барвник що у нас є.
Витираємо серветкою і малюємо наступні елементи нашого орнаменту. 
 
 
 Далі все так як робили з першим кольором орнаменту тільки використовуючи з кожним разом все темніший барвник. Останнім навіть може бути чорний. Чим більше зробимо шарів тим барвистішою буде наша писанка.

Намалювали все?  Тепер найцікавіше – як з темного, майже чорного, покритого восковими горбочками, яйця народжуватиметься чарівна писанка .  Наше яєчко підносимо до полум’я свічі і розплавляєм воскові візерунки. 

 Тільки но віск розтопиться, одразу ж стираємо його паперовою серветкою і… О-о чудо! Ми бачимо неймовірний шедевр , і цей шедевр зробили наші руки!
Косівські писанки
  Є дещо простіший спосіб зробити писанку, без писачка. Писанку виготовлену в такий спосіб можна назвати крапанкою.  Як це зробити, гадаю буде зрозумілим по наступним світлинам. Успіхів вам у такому цікавому занятті як писанкарство.  Христос Воскрес!
Переглядів: 5014 | Додав: step
Всього коментарів: 7
1 РУСЛАНА  
0
Сама навряд чи буду робити писанки, але неодмінно дам почитати дочці. Вони в школі пробують. А тут така доступна інформація ще й з прекрасними фото.

2 step  
0
Фото, це кадри з колишньої програми Бурштинського телебачення "Умілі руки", шкода що закрили, для дітей було багато цікавого. Як стане мене на все smile , то потрохи буду викладати з тих передач

3 РУСЛАНА  
0
Мені Ваш сайт подобається. А от що до РАІ - було б непогано урізноманітнити теми передач. Зокрема, для дітей.

4 step  
0
Не моя парафія - випуск програм, єдино що саме в "Умілих руках" я приймав безпосередню участь, а РАІ лиш дозволяло випускати їх в ефір. Через всілякі непорозуміння з авторством та хто кому і за що повинен платити програму перестали випускати.

5 РУСЛАНА  
0
От так завжди: як тільки щось нормальне зроблять, починають ділити славу і гроші. А добра справа від цього страждає. Шкода. та українську ментальність важко змінити.

6 Vaida  
0
Добрий день. Я з Литви. Я дійсно хочу цю річ http://www.ukrainiangiftshop.com/Lubas-Electric-Kistka-SINGLE-TIP/productinfo/KLP/
Де я можу купити? можливо, я можу відправити його у Литві? зобов’язаний зник.
Я з нетерпінням чекаю пасти vabani@kaune.lt
вибачте за помилки

7 defaultNick  
0
Привіт Литві! Щодо інструменту якого шукаєш. Забивай в пошуковику "електричний писачок". Ось наприклад знайшов  http://oksana-bilous.com/uk/toolsua

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]