menu
person

21:08
Що діється на замковій горі.

Багата історія Галицької землі та дуже мало залишилось з прадавніх часів того що можна побачити на власні очі. Ось наприклад Старостинський замок, чи вірніше руїни замку. Визначний історик, дослідник давнього Галича, А.Петрушевич, вважав що саме тут стояв літописний княжий град Володимирка. Та відкриття Я. Пастернаком 1937 року фундаментів Успенського собору в Крилосі розвіяло цей міф. Вчені зійшлися на тому, що на місці сучасного Галича у княжі часи був  торговий порт, і для його захисту та оборони, на Замковій горі була збудована фортеця. Це одна з найдавніших і найукріпленіших твердинь Галичини. Впродовж віків її кілька раз було зруйновано і потім відбудовано. У XVIIIст. частину вцілілих мурів розібрали, а матеріал використали для будівництва міста. Руїни дав­ньої фортеці стирчали над Галичем аж до кінця ХХ ст.
 

Який вигляд мала княжа пристань невідомо, але побачити що вона існувала, хоча б набагато пізніше, можна глянувши на старі поштівки.
 
 
 
Нині Галицький замок охороняє держава. Згідно з Генеральним планом розвитку Національного заповідника “Давній Галич” на 2001-2015 рр. тут ведуть реставраційні роботи. У проекті реставрації цієї національної па­м’ятки передбачено відновити вцілілі мури, південнозахідну вежу та каплицю св. Катерини, відтворити оборонну стіну між вежею і каплицею.
 
У мене щодо цієї відбудови двояке почуття - з одного боку хочеться щоб замок був і всі його бачили, а з іншого гризе сумління що він не справжній. Мабудь все ж таки хай буде. Замок це грандіозно, а в історії з'явиться ще одна дата його відбудови :).
Ось сьогодні був в Галичі і вирішив зійти на Замкову гору. Тільки но увійшов у зону парку як побачив страшну картину. Те що охороняється державою як пам'ятка історії, стало схоже на міський виходок в купі із сміттєзвалищем. Того й дивись що вступиш у ЩОСЬ. Справжні жахи Замкової гори.
 
 
 
 
 
 
 
Чим вище підіймаюсь тим  менше сміття.
 

І ось він, Старостинський замок. Ну що ж, вигляд не поганий, та до закінчення відбудови ще далеко, і це далеко ще певно буде дуже довго. Вибачте за тавтологію.
 
 
 
Панорама, що відкривається із Замкової гори милує око. Дністер, Галич, старовинна (1200р) церква Св.Пантелеймона в с. Шевченкове... Краса...
 
 
 
Мимоволі в пам'яті спливають види з цього ж місця побачені на старих поштівках.
 
 
Приємно. Трохи відлягло від душі. Та час повертатись, і йти доведететься знову через те жахіття. Хоч бери та йди із заплющеними очима, але так точно вступиш у ЩОСЬ.
Маю велику надію що тутешні мешканці схаменуться і зроблять все для того аби всі могли гордитись своєю історичною минувшиною. 
 

Переглядів: 1880 | Додав: step
Всього коментарів: 3
1 РУСЛАНА  
0
Так, не вміють наші люди шанувати історію. Як же бракує нам елементарної культури поведінки. Але, можливо, після таких фотоколажів дехто й задумається, чи варто так псувати землю, на якій живемо.

2 step  
0
Щойно повернувся з мандрівки Карпатами. По, вибачте, засраності, до Галицького парку наближається наша найвища гора - Говерла. Кожен раз, коли бачу порожню пляшку з під пива чи ще чогось, не перестаю дивуватись, як у того бидла стало сил занести на таку висоту повну пляшку, а знести до долу порожню вже забракло angry . Таке ж саме на найчистішій річці Європи - Лімниці. Ми все заходимо подалі від моста, бо приїхали не власним транспортом. Знаходимо красиве й чисте місце і балдіємо. Потім все зібрали, сміття в тому числі і понесли назад. Зате біля мосту, де приїзджають відпочивати на автівках, повно бидла та рагулів, бо так само понавозити можуть, а назад вже певно машина не стягує. angry

3 РУСЛАНА  
0
Дуже прикро. Може, хоч наші діти навчаться культури поведінки. Принаймні, свою дочку вчу не смітити на вулицях і в парках.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]