menu
person

14:15
Робимо писанки до Великодня і оберіг на століття


Вже дуже скоро ми вітатимемо один одного світлими словами «Христос Воскрес!» При цьому прийнято обмінюватися пасхальним подарунком — писанкою. На ній за допомогою спеціальних узорів можна побажати людині любові, здоров'я, процвітання і вважається, що вона стане не тільки прикрасою пасхального столу, але і повсякденним оберегом.

ПРАВИЛА ФАРБУВАННЯННЯ.

Ваші крашанки будуть найкрасивішими і міцними, якщо ви використовуватимете при їх фарбуванні декілька маленьких секретів:
- щоб яйця не розтріскалися під час варіння, хай вони близько години полежать при кімнатній температурі;
- у воду потрібно додати столову ложку солі, щоб шкаралупа була міцнішою;
- щоб фарба на яйця лягала рівно, їх потрібно заздалегідь знежирити: протерти мильним розчином або спиртом.

ПРИРОДНІ «ФАРБНИКИ»

1. Цибулине лушпиння Якщо хочете, щоб колір яєць був більш насиченим (не світло-оранжевим, а яскраво-червоним), візьміть більше цибулиного лушпиння і, перш ніж опускати у відвар яйця, проваріть його біля півгодини. Остудити і лише тоді опустити яйця (якщо покласти їх відразу в гарячу воду, вони можуть тріснути), і покип'ятити близько 10 хвилин.

2. Березове листя Щоб яйця вийшли золотисто-жовтими, пофарбуйте їх за допомогою сухого березового листя. Технологія така сама, як і з цибулиним лушпинням.

3. Яйця в цятку Перш ніж занурити яйця у фарбник, намочіть їх і обваляйте в рисі, потім покладіть в марлевий мішечок і міцно зав'яжіть.

4. Квіткові мотиви Назбирайте перших листочків, квіточок і, злегка намочивши, приклейте їх до яєць, потім покладіть в панчоху, туго зав'яжіть його і фарбуйте звичайним способом.

СЕКРЕТИ РОЗПИСУ
 
ПІДГОТОВКА



Виберіть гладеньке, без плям і тріщин яйце. Воно повинне бути білим: так яскравіше виявляться фарби. Вимийте його, висушіть і видуйте вміст. Можна зробити це шприцем, зробивши дві дірочки з обох боків. Перемішайте вміст голкою, щоб воно легше видувалося. Потім протріть шкаралупу оцтом, щоб витерти жирні сліди від пальців. У тих місцях, де вони залишаться, фарба може погано узятися.

ВОСКОМ ПО БІЛОМУ



За допомогою «кистки» ( лієчка на дерев'яній ручці, в яку підкладають шматочки воску) наносите від низу до верху ті частини орнаменту, які повинні залишитися білими. Тримаєте «кистку» нерухомо, прокручуючи яйце. Періодично нагрівайте її на полум'ї свічки, щоб розтопленим воском малювати потрібні узори. Щоб не помилитися, заздалегідь намалюйте орнамент олівцем.

ПЕРШИЙ КОЛІР


Коли закінчите наносити орнамент воском, занурте яйце в жовту фарбу (для пісанок підійде розчин анілінового фарбника: 0,5 ч. л. на 300 мл теплої води) і дайте трохи висохнути. Беріть яйце не руками, а за допомогою спеціальної серветки, щоб не змастити фарбу і не забруднити руки.

МНОГОЦВЕТЬЕ


Вийнявши яйце з фарби, злегка промокніть його серветкою, але не тріть. Знову нанесіть необхідний узор воском і відразу ж опустіть в зелену фарбу, повторите цю операцію з червоною і чорною фарбами.

ВОСКОВІ СЛЬОЗИ


Після того, як всі шари воску і фарби будуть нанесені, піднесіть до яйця свічку, що горить (робити це треба збоку, але не знизу, інакше писанка може лопнути або подкоптиться). Віск розтане, і узори виявляться. Потім витріть яйце м'якою бавовняною серветкою.

ОСТАННІЙ ЕТАП


Готову писанку натріть рослинним маслом: вона заблищить. Потім її залишиться освятити в церкві і подарувати близьким або друзям, щоб вона радувала їх цілий рік.

Дякуємо за допомогу в підготовці мастер-классу Євгенію Моляр, в.о. завідуючого відділу Музею українського народного декоративного мистецтва.

ЯК «ЗАКОНСЕРВУВАТИ» ПИСАНКУ

ДВІ ПОЛОВИНКИ


Розбиваємо готову писанку тупим лезом ножа (у жодному випадку не розрізаємо!). Потім вибираємо білок і жовток і обов'язково зчищаємо плівку на шкаралупі.

ОСНОВА


Коли усередині яйця все вичищено, змащуємо його звичайним клеєм ПВА і обклеюємо зсередини шматочками паперу. Ідеально підійде газета, але не гладка, а волокниста (туалетний папір дуже тонкий). Коли дійдете до краю шкаралупи, зробіть так, щоб з кожної половинки виглядали борти.

З'ЄДНАННЯ


Покриваємо папір зверху ще клеєм ПВА, а потім по малюнку нашої писанки акуратно сполучаємо дві половинки.

ОСТАННІЙ ШТРИХ


Щоб дві половинки добре з'єдналися, потрібно, щоб з яйця вийшло повітря, щоб усередині нього був вакуум. Для це просто висмоктуємо повітря з писанки.
 
 
 Готова писанка повинна сохнути приблизно 7—10 днів при кімнатній температурі. «Законсервувавшись», вона не битиметься, а значить, буде оберегом для ваших правнуків.
Дякуємо за підготовку матеріалу співробітників музею «Писанка» м. Коломия.
 
Євгеній Токарчук   www.segodnya.ua
Переглядів: 2520 | Додав: step
Всього коментарів: 1
1 Upin  
0
What a neat arteilc. I had no inkling.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]