menu
person

08:22
Розкриваємо таємницю товару по штрих-коду

Що корисного можна з'ясувати по штрих-коду на товарі і як перевірити його достовірність?
Здійснюючи покупки, ми звикли дивитися на штрих-код, але часто звертаємо увагу тільки на перші цифри, що означають країну. Багато хто на цьому обмежується, але ж решта цифр в штрих-коді невипадкова: у них зашифрована інформація про деякі важливі параметри продукції. Найбільш поширеними є американський Універсальний товарний код UPC і Європейська система кодування EAN. Згідно тій або іншій системі, кожному виду виробу привласнюється свій номер, що складається частіше всього з 13 цифр (EAN-13).
Розглянемо значення цифр на прикладі коду 4820024700016. Перші дві цифри означають країну походження (виробника або продавця) продукту. Можливий також варіант, коли для коду країни-виробника відводиться три знаки. У нашому випадку це цифри 482 (код України). Наступні 4 або 5 цифр (залежно від довжини коду країни) — підприємство-виробник (0024 в даному прикладі). Ще п'ять (70001) — найменування товару, його споживчі властивості, розміри, маса, колір. Остання цифра (6) контрольна, і використовується для перевірки правильності прочитування штрихів сканером.
Як обчислити контрольну цифру для перевірки достовірності товару?

1. Скласти цифри, що стоять на парних місцях: 8+0+2+7+0+1=18

2. Отриману суму помножити на 3: 18x3=54

3. Скласти цифри, що стоять на непарних місцях без останньої цифри: 4+2+0+4+0+0=10

4. Скласти числа, вказані в пунктах 2 і 3: 54+10=64

5. Відкинути десятки: виходить 4

6. З 10 відняти отримане в пункті 5: 10-4=6 Якщо отримана після розрахунку цифра не співпадає з контрольною цифрою в штрих-коді, це означає, що товар виготовлено незаконно.

Анастасія Ефіменко

Переглядів: 6593 | Додав: step
Всього коментарів: 5
1 РУСЛАНА  
0
Дуже корисна інформація. Спасибі. Тільки шкода, що переважно ніхто не звертає уваги на штрих-коди. От і травимо себе і своїх дітей.

2 Tereh  
0
Не згоден з останнім реченням попереднього коментаря. Підроблений штрих-код не означає неякісний товар. Просто держава ДЕБІЛЬНА. Перевіркою якості товару та його оригінальністю повинна займатися ДЕРЖАВА, якої, на жаль УКРАЇНЦІ не мають. Не уявляю ситуації щоб на німецькому прилавку з'явився підроблений товар, а у нас все це на раз-два проходить. Безліч контролюючих служб, які нічим, крім взяток, не займаються, а я простий споживач повинен стояти в супермаркеті в хрестики-нолики з кожним товаром гратися. Інформація про перевірку цікава і корисна, але це накладно для нас. Що далі з цим робити. Ну виявив підробку, не купив її - так купить другий-третій-десятий, а держава спить, а ви давайте самі себе якось спасайте. ДЕБІЛЬНА ДЕРЖАВА.

3 step  
0
Це просто новинний пост. smile
Все ж спробую допомогти. 30 секунд у Гуглі по вашому питанню я знайшов ось це: Як читати штрих-код на етикетці?
Удачі в дослідженнях wink

4 Круглий  
0
Слабак! Треба не просто не купувати а ще й скаржитись на це неподобство. Постійно "стріляти" навіть якщо не кожен раз попадаєш в ціль. Тому і нема держави що мовчки лигнув що лоха зробили, або сам не купив то най другий хтось купить. І найбільший героїзм потім "на кухні" кричати - держава дебільна! Також найбільше гниляцтво чекати що все за тебе держава має зробити, навіть дадавати та віднімати. У згаданій вами Німеччині громадяни одразу замільдують коли побачать будь-яке неподобство. А держа це не тільки хабарники а і ми з вами. Ми ж всі її таку плекаємо.

5 Круглий  
0
То до Tereh

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]